Редакционният увод в априлския „Биограф“

Това не е благичка работа, мила и щастлива, а изпитание за духа и характера, и за волята.

Теодора Духовникова за актьорската професия

Красавицата от 151-ата ни корица е не просто лице – тя е една от живите икони на българския театър, кино и телевизия. Но освен въздействаща актриса, всеотдайна майка и хубава жена, Теодора Духовникова е и притежател на проницателен ум, остър като бръснач. Затова и интервюто на Мина Узаничева за априлската ни Cover story отива далеч отвъд традиционните разговори между артист и журналист.

То е и чудесно встъпление към другия ни ключов материал – класацията на 25-те български сериала на всички времена. Както и при предишния ни подобен списък – на 50-те световни заглавия, който ви предложихме през февруари миналата година, и тук нямаме претенции нито за пълна изчерпателност, нито за неопровержима обективност. Постарали сме се да мотивираме избора си максимално задълбочено. Но дори и ако погледнете на нашия Топ 25 просто като на каталог и припомняне какво сте гледали, както и какво си струва да гледате все някога, аз пак ще съм напълно удовлетворен. Няма нужда да ми благодарите за нищо – вече сте го направили с осемте лева, които сте похарчили за това списание. Да, толкова малко ви коства…

Не ви съветвам да пропускате и разследването на Божидар Божков за онзи самолет Ту-134, който се разби малко след излитането си от София през 1978-а. Заглавието му е „Летящият ковчег на Държавна сигурност“ и добре загатва какво ще прочетете в текста…

В този брой казваме последно сбогом и на двама големи българи – патриарх Неофит и доайена на Сатиричния театър Светослав Пеев. Припомняме и невероятната житейска съдба на Васил Урумов-Чико – доайенът на хазарта в България, разказана по неподражаем начин от писателката Надя Чолакова.

А ако подминете разговорите с юбилярите Силвия Кацарова и Братя Аргирови и очерците за Сюзън Зонтаг, Тъкър Карлсън и създателя на криптовалутата Etherium Виталик Бутерин, не знам защо изобщо посягате към списание като Biograph. Такива текстове, бъдете сигурни, не ви се предлагат никъде другаде.

Приятно четене през любимия ми месец!

Георги Неделчев,

редакционен директор