Редакционният увод в мартенския „Биограф“

Старая се в облеклото си просто заради своя образ. Не го правя за себе си, не го правя за публиката, не го правя заради модата, нито заради мъжете.

Марлене Дитрих (1901-1992)

Ако на света е имало моден дизайнер, и въобще артист и мислител, който не би искал да гледаме на смъртта му като на неизбежен и окончателен финал, това е Пако Рабан. Този гений на футуристичния стил беше много повече от кутюриер, революционизирал материите на роклите и външността на жените – той беше философ, мистик и пътешественик във времето, който още от дете е бил убеден, че човешката душа е нещо непреходно. Страниците в негова почит от мартенския ни брой са не просто едно пътуване из последните модни десетилетия – те са и размисъл за посоката, в която се развива цялото човечество.

В добавка към тази вълнуваща Cover story припомняме биографията на друг дързък представител на висшата мода – Джон Галиано, и поместваме най-новото интервю на провокативния дизайнер Демна Гвасалия от модната къща Balenciaga, около която през последните месеци се вихри невероятен имиджов скандал.

Постарали сме се 138-ия Biograph да е максимално интересен и полезен за дамите – не само с очерка за цитираната по-горе Марлене Дитрих, която тук виждаме в неочакваната светлина на агент-провокатор от ЦРУ, но и с интервюто с прекрасната млада актриса Радина Думанян, както и с детайлен портрет на Клементин Чърчил – жената, подкрепяла по всякакъв начин най-великия премиер в британската история. Отдаваме почит и към легендата на българското кино Гинка Станчева, която напусна този свят на 4 февруари.

А за другия месец отсега ви обещавам още по-вълнуващи теми и срещи с интересни личности.

Приятно четене в очакване на пролетта!

Георги Неделчев,

редакционен директор

Реклама