В кралски октомврийски брой списанието анализира доброто старо време и онова, което го заменя

Със стилна и аристократична корица най-четеното българско списание отдава почит на британската кралица Елизабет II в 133-ия си том, който е на пазара от 1 октомври. Върху повече от 20 страници „Биограф“ търси отговорите на въпроса защо тъгуваме по епохата, която олицетворяваше най-дълго царувалият английски монарх и що за свят тепърва ще наследи доброто старо време успоредно със 73-годишния Чарлз III. Списанието връща спомена и за голямата любов на Елизабет с принц Филип, а в отделен материал са подредени 10-те най-дълго управлявали владетели в световната история.

Успоредно с фигурата на обичаната кралица, „Биограф“ обобщава и още една легендарна личност, която свързваме с края на цяла епоха – първия съветски президент Михаил Горбачов, който почина само девет дни преди нея. Специалният политически брой се допълва от интересен разказ за двамата генерали-предатели от Втората световна война – Андрей Власов и Фридрих Фон Паулус.

Сред другите акценти е очеркът за големия съвременен писател Салман Рушди, който едва оцеля след покушение срещу него и е един от най-преследваните творци в най-новата световна история – както от ислямски екстремисти, така и от хунвейбините на новата „кенсъл култура“.

Интервюта с известния джазмен Антони Дончев и поета юбиляр Ваньо Вълчев, очерк за царя на италианската еротика Тинто Брас и спомен за актьора-бохем от Созопол Доси Досев допълват богатото съдържание на октомврийския „Биограф“. Екслузивно пред списанието говори и една от вечните емблеми на френската музика – Мирей Матийо, чийто концерт в София предстои на 24 октомври.

Цената на списанието все още е само 8 лева, припомнят от редакцията.

Nota bene: От този месец „Биограф“ вече може да се закупи и в дигитален вариант, за четене на таблет или компютър – чрез новата платформа Zinzin.bg.

Реклама