Интро #107

Редакционният увод в августовския „Биограф“

Intro_107

Когато умираме, душите ни продължават живота си. Ако си бил гангстер, мошеник или подлец, душата ти после се вселява в магаре или в нещо ужасно.

Мохамед Ал Файед, египетски милиардер и бивш собственик на лондонския универсален супермагазин Harrods

Ал Капоне беше един от най-кръвожадните и нагли мафиоти – не само по времето на Голямата депресия, а в цялата американска история. Животът и десетгодишното му властване в подземния свят на Чикаго извадиха наяве всички пороци на „страната на неограничените възможности“. Но начинът, по който му „намериха цаката“ и безславната му съдба от онзи момент нататък все пак бяха победа над доброто над злото.

В днешно време доброто и злото стават все по-условни понятия, а границите между тях все повече се размиват. Сигурен съм обаче, че докато четете този „гангстерски“ августовски брой, ще намерите достатъчно паралели между историите, които разказваме, и съвременната българска действителност.

Тези дни се сбогуваме и с няколко достолепни личности, които бяха емблеми и примери за подражание в своите светове. Гениалният композитор Енио Мориконе. Актьорът с кадифен глас и блага душа Васил Стойчев. Благородната и възвишена предводителка на класическото образование у нас Гергина Тончева. Опърничавата, непримирима и обезоръжаващо талантлива поетеса Миряна Башева. Филантропът с голямо българско сърце Игнат Канев… Не зная Ал Капоне в какво се е преродил след жалката си смърт, но тези хора със сигурност ще се преродят в нещо също толкова красиво и добро. Докато се раждат такива като тях, гангстерите, колкото и кръвожадни да са, ще са само кратки епизоди от човешката история.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Гангстерски “Биограф” с Ал Капоне

В „мафиотски“ летен брой списанието анализира и прякорите на световните главорези и връща спомена за Георги Илиев и борците

Cover#107

Кръстникът от Чикаго, наричан още Белязания психопат – Ал Капоне – е лицето от корицата на новия брой на “Биограф”, който вече е на пазара. В своя августовски том №107 списанието разказва съдбата на мафиота, който владееше американския ъндърграунд в годините на Голямата депресия. Гангстерската тема е доразвита и с голям обзорен материал, разказващ за прякорите на някои от най-страховитите световни мафиоти. В ретроспективен очерк списанието връща и спомена за един от българските аналози на Капоне – бореца Георги Илиев, наследил своя убит брат Васил начело на ъндърграунд-империята ВИС. Отделен материал е посветен и на връзките между футбола и мафията – в световен мащаб и у нас.

Августовският “Биограф” отдава почит към гениалния филмов композитор Енио Мориконе, който напусна този свят на 6 юли. Списанието публикува и възпоменателно интервю с обичания български актьор Васил Стойчев, починал на 15 юли.

Очерци за актьора Том Харди и за емблематичната звезда от италианското кино Джанкарло Джанини, както и актуално интервю с легендата-юбиляр Димитър Пенев допълват богатото съдържание на списанието.

Цената на луксозното 212-странично списание остава непроменена – само 8 лева.

Content_107

 

Интро #106

Редакционният увод в юлския „Биограф“

Intro_106

Киното има по-голям принос към душевния ми свят от църквата. Всичките ми представи за слава, успех и красота са се появили от големия екран. Там, където християнската религия отстъпва все повече територии и влияние, киното запълва вакуума и ни захранва с митове и образи, които мотивират постъпките ни.

Джон Ъпдайк (1932-2009)

Свикнахте ли да живеете без забавлението на големия екран? Ние в Biograph – не. Каквито и нови технологии да се появяват, колкото и да сме обсебени от продукцията на НВО, Netflix, Apple tv, YouTube и Amazon върху 50-инчовите си телевизори, магията да притихнеш в тъмния салон и да се потопиш в един друг свят ще остане още дълго време несравнима и незаменима.

В края на този необичаен юли киноиндустрията най-сетне ще започне да се връща към живот. Една от основните причини хората да се събират на големи групи и затварят на тъмно отново ще ни изпълва с трепетно очакване. Какво ще ни предложи най-масовото и обичано изкуство, което през последните месеци беше поставено на колене? Ще прочетете на следващите страници.

Успоредно със завръщането на голямото кино, този месец нашият акцент е и една от вечните негови емблеми – филмът, който преди 45 години промени тази индустрия завинаги. „Челюсти“ се превърна в архетипа на феномена „летен блокбъстър“. В образа на голямата бяла акула, която тероризира американско курортно градче, е закодирана цялата смайваща очите и ума магия на това забавление. По ирония на съдбата, близо половин век по-късно човечеството е поставено в ситуацията да го преоткрива наново. Добрата новина след цялата тази ужасна криза е, че сега ще се радваме на някои неща така, сякаш ги виждаме за първи път.

И когато най-късно след месец се потопим отново в онзи особен уют на киносалона, когато ни лъхне позабравената му миризма и посегнем да изключим телефоните си, за да се пренесем някъде надалеч, ще бъде полезно да си спомним как през 1975-а, не без помощта на Стивън Спилбърг, се е завъртяла добре смазаната машина за илюзии и много пари. Този брой на Biograph се е постарал за това.

Приятно четене!

 

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

„Биограф“ с юлски брой-блокбъстър

Завръщането на голямото кино и първият летен хит „Челюсти“ от 1975-а са акцентите в новия том, който вече е на пазара

Cover#106

45-годишнината от появата на първия истински летен блокбъстър – „Челюсти“ – стана повод за списание №1 у нас да излезе с киномански юлски брой. Том №106, който вече е на пазара, разказва не само за легендарния трилър на Спилбърг и неговата акула, но и за цялата революция, която той предизвиква в холивудската машина за пари и илюзии. Успоредно с това „Биограф“ прави преглед на най-очакваните премиери, които ще се появят на голям екран в близките месеци след рестарта на тази индустрия.

В отделен ретроспективен материал списанието разказва любопитни истории от снимачните площадки на някои от най-обичаните български филми, режисирани от Николай Волев. Специален очерк е посветен на един от най-големите асове на френското кино – Мишел Пиколи, който си отиде от този свят мрез май на 94-годишна възраст.

Сред другите акценти в броя са материалите за Астрид Линдгрен – легендарната авторка на „Пипи Дългото чорапче“, от чието създаване честваме 75 години. Отдадена е почит и на вече покойната българска преводачка Вера Ганчева, на която дължим адаптирането на любимата детска книга на наш език.

Интервюта с тв водещата Аделина Радева, с естрадната легенда-юбиляр Кристина Димитрова и любопитен преглед на избухналата наново космическа война между САЩ, Русия и Китай са другите водещи публикации в луксозното 212-странично издание. Цената на „Биограф“ остава непроменена – само 8 лева.

Content_106

 

105 броя на Biograph

105

Искате да се сдобиете с пропуснат брой на любимото списание и да попълните колекцията си? Припомняме, че има няколко начина за това.

Първият е чрез заявка за доставка по куриер на e-mail editorial@biograph.bg. Посочете броевете, които ви интересуват, точен адрес и телефон за контакт. Доставката е за ваша сметка и с наложен платеж. В зависимост от броя списания и адреса, цената на куриерската услуга варира.

Вторият начин за поръчка на стар брой на Biograph е чрез сайта Bookshop.bg. Оттам можете да заявите доставка и за чужбина, със съответните куриерски разходи.

Третият начин е да посетите книжен център „Гринуич“ на бул.“Витоша“ в София.

Подробности за акцентите във всеки брой можете да откриете във фотоалбумите на нашата фейсбук-страница.

Приятно четене!

Интро #105

Редакционният увод в юнския „Биограф“

Intro_105

Моят стил е много лесен за имитиране. Достатъчно е да замяташ коса, да носиш големи слънчеви очила или малка рокля без ръкави.

Одри Хепбърн (1929-1993)

Искахме да посветим корицата си на Джорджо Армани още преди месец, но ужасната загуба на Милен Цветков промени плановете ни. Срещата с живата легенда на италианската мода, макар и отложена за кратко, и днес обаче е точно толкова навременна, колкото и в произволно избран момент от последните десетилетия. Той просто е първото име, което изниква в съзнанието, когато се говори за стил, елегантност и творческо постоянство.

Тази пролет Армани стана едно от лицата на солидарността в борбата с корона-епидемията. Пренастройвайки фабриките си за нуждите на медицинския персонал в бедстващата си страна, самотният самурай на световната мода показа за пореден път, че за него нито модата, нито трупането на печалби е самоцел. Животът и кариерата му са поредица от уроци, които се постарахме да съберем върху 18 от юнските си страници.

Това е и първият ни брой за тази година с акцент върху модата. Ако предишните ни такива – с Джани Версаче, Карл Лагерфелд, Клаудия Шифър и Коко Шанел – са ви харесали, мисля, че и сега няма да сте разочаровани. Освен с Армани, сега ви срещаме и с неговия римски колега и конкурент Валентино. Разказваме и за произхода на най-популярните брандове в световната мода.

Ще ви срещнем по-отблизо и с трима обичани юбиляри от три различни изкуства – киното, музиката и кулинарията. Холивудският ас Ал Пачино навърши 80, гениалният мелодик Стефан Диомов – 75, а Ути Бъчваров, от чието име веднага ни се дояжда нещо закръгли 50-те. Да са живи и здрави и все така умело да изпълват душите и телесата ни с хубави неща.

Но не пропускайте и очерците за младия австрийски канцлер Себастиан Курц, за сприхавия руски милиардер от Солун Иван Савидис и за култовия тв сериал „Туин Пийкс“, който се появи точно преди три десетилетия.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Джорджо Армани в нов моден „Биограф“

Дизайнерът Валентино, тенорът Андреа Бочели и юбилярите Ал Пачино, Стефан Диомов и Ути Бъчваров са другите големи имена в юнския брой на списанието

Cover#105

С портрет на патриарха на италианския стил Джорджо Армани на корицата си, „Биограф“ зарадва почитателите на модата с пореден фешън-брой. Юнското издание на най-четеното българско списание разказва върху 20 страници за живота и кариерата на „самотния самурай“ от Милано, който не се поколеба да превърне шивашките си цехове във фабрики за защитни костюми, след като страната му изпадна в бедствено положение покрай корона-епидемията. Изданието прави преглед и на най-ефектните тоалети, създавани от Армани за звездите на киното и музикалната сцена.

Valentino_01

Модният „Биограф“ поставя акцент и върху друг италиански дизайнер – римлянина Валентино, чиято марка отбеляза 60-годишен юбилей наскоро. Отделен голям очерк проследява историята на всички големи световни брандове – Gucci, Hermes, Louis Vuitton, Burberry и Fendi.

Трети италиански акцент в съдържанието е очеркът за слепия тенор Андреа Бочели, който удиви света с концерта си в празната катедрала на Милано навръх тазгодишния католически Великден.

Другите големи материали в юнското списание са посветени на трима юбиляри – 80-годишния холивудски ас Ал Пачино, 75-годишния композитор-мелодик Стефан Диомов и 50-годишния телевизионен кулинар Ути Бъчваров.

„Биограф“ разказва подробно и за кариерата на младия австрийски канцлер Себастиян Курц, чиято държава бе сред отличниците на Европа в справянето с корона-епидемията. Не по-малко интересен е и очеркът за „руския цар на Солун“ – милиардера Иван Савидис, който е сред най-ексцентричните футболни босове и туристически предприемачи в нашия регион.

Цената на луксозното списание остава непроменена – само 8 лева.

Content_105

 

Интро #104

Редакционният увод в майския „Биограф“

Intro_104

Страхът от смъртта произлиза от страха от живота. Ако един човек живее пълноценно, той е готов да умре във всеки един момент.

Марк Твен (1835-1910)

Нелепата, но също така и зловеща гибел на Милен Цветков се случи в момент, в който тъкмо започнахме да преосмисляме много неща в ежедневието си. Навръх Великден по един ужасяващ начин тя ни напомни, че каквито и болести и епидемии да връхлитат човешкия род, най-големите опасности за него са създадени и провокирани от самите хора. Те са непрекъснато сред нас, понякога невидими като микроскопичен коронавирус. Свикнали сме с тях или просто не ги забелязваме. Или се правим, че не ги забелязваме. Най-ужасните неща не са създадени от природата – те са плод на нашето отвратително днешно самодоволство и на нашите все по-задълбочаващи се пороци.

Симпатичният и винаги усмихнат Милен плати горчивата цена да стане невинна жертва именно на такова самозабравяне. Уби го не просто някой си там келеш – уби го нещо, което вирее сред нас, пред което мнозина от нас най-редовно си затварят очите.

Милен си преждевременно, но не живя напразно. Постигна неща, които много хора не успяват да постигнат за далеч по-големи периоди от време. Беше будната съвест на българите. Понякога ги ръчкаше умишлено, като едно хитро дяволче, провокираше ги и им се надсмиваше. Но понякога беше и сериозен, угрижен и тъжен.

Biograph днес се сбогува с него с един не по-малко сериозен и подтикващ към размисъл майски брой, в който повдигаме и други не по-малко тревожни теми. Успоредно с това обаче искам да ви уверя – все така от дивана на хола си, където и миналия месец писах тези редове – че животът, с всичките му малки и по-големи радости, няма как да спре. През този драматичен месец май ни е било съдено да го обикнем неподозирано много. Нека го ценим и му се радваме, защото е твърде крехък, и да го пазим с цялата отговорност, на която сме способни.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Сбогуване с Милен Цветков в „Биограф“

Освен върху живота и кариерата на трагично загиналия водещ, майският брой поставя акцент и върху медицинската тематика

Cover_issue#104

Станалата емблематична селфи-снимка на Милен Цветков с медицинска маска изпълва корицата на новия брой на „Биограф“, който вече е на пазара. В своята майска Cover story списанието казва последно сбогом на убития от дрогиран шофьор телевизионен водещ, който макар и млад още приживе се беше превърнал в легенда. Върху 14 страници с много снимки списанието проследява най-важните моменти от живота и кариерата му и поставя акцент върху приноса на Милен върху развитието на българската медийна среда. В този брой „Биограф“ се сбогува и с един от най-обичаните наши актьори – Вълчо Камарашев, който почина на 9 април на 82-годишна възраст.

Другите водещи теми в майския том #104 на популярното списание са свързани с продължаващата епидемия от корона-вирус. Направен е задълбочен преглед на най-епохалните медицински открития в досегашната история на човечеството. Отделен очерк е посветен на „майката на хигиената“ Флорънс Найтингейл. Припомня се и голямото съперничество между учените Луи Пастьор и Робърт Кох, довело до фундаментален напредък в световната медицина.

Интервю с певицата Галя Курдова, която е една от звездите на тазгодишното шоу „Като две капки вода“ и очерк за еко-активистката Ерин Брокович, която през 90-те години повежда битка срещу американските промишлени гиганти, както и за германския милиардер-филантроп Дитер Хоп са сред останалите акценти в най-четеното българско списание. Цената му остава непроменена – само 8 лева.

Content_104