Редакционният увод в майския „Биограф

Дали слушам поп-музика, защото съм нещастен, или съм нещастен, защото слушам поп-музика?

Холивудският актьор Джон Кюсак

Ако изобщо има момент „сега или никога“ „Депеш Мод“ да се появят на корицата на Biograph, то той е именно сега. На 24 март те се завърнаха с гръм и трясък с албум, който е сред най-силните в цялата им дискография. Започнаха грандиозно световно турне, което през май се пренася на Стария континент, с концерти в близки до нас столици като Букурещ и Будапеща (уви, този път без София). Пилотният сингъл от него Ghosts Again не слиза от ефира и гръмовно ни напомня колко хубава беше музиката през славното десетилетие на 90-те… Но албумът Memento Mori, записан след смъртта на основателя на групата Анди Флетчър, е и философско напомняне колко крехък е човешкият живот и как трябва да му се радваме най-пълноценно, докато все още сме на този свят…

Меланхолични, декадентски, но винаги достатъчно дръзки и хитово звучащи, „Депеш“ са сред вечните символи на качествената музика, докосваща различни поколения. Каква по-добра корица за поредния ни меломански брой? В него ще прочетете и вълнуващите истории на други легенди – eмоционалната и приятно пресипнала Бони Тайлър, Краля на романтиката Майкъл Болтън, най-нежният глас на Италия Лаура Паузини… Тук са и Лана дел Рей и „Металика“ с новите си албуми, Брайън Мей от „Куин“, който прибави титлата „сър“ към името си, U2, 90-годишният Уили Нелсън… Ще прочетете и интересен анализ за еволюцията на естрадния фестивал „Евровизия“.

Но не пропускайте и ексклузивните ни интервюта с великия скулптор Георги Чапкънов, чието чувство за хумор никога няма да го напусне, с юбилярките Илиана Раева и Алекс Сърчаджиева, с Нина Димитрова от Театър „Кредо“ и Димо Алексиев. И се преклонете заедно с нас пред делото и невероятния живот на инженер Иван Иванов – най-великия кмет, който София някога е имала.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Реклама