Редакционният увод в декемврийския „Биограф“

Когато бях а 18, хванахме бас с Шон Пен. Тогава той тъкмо беше дебютирал като режисьор. Каза ми: „Като станеш на 30, обзалагам се на 500 долара, вече ще ти е писнало от актьорстването“. Но все още си чакам парите от него, защото не ми е омръзнало изобщо.

Уинона Райдър

Актьорски декемврийски брой #135 на Biograph. Звучи чудесно в апогея на театралния и филмовия сезон, нали? Красивата и талантлива Албена Ставрева, неподражаемият Валентин Танев, достолепният доайен на пловдивската трупа Стефан Попов, човекът на всички изкуства Петринел Гочев… Този месец на страниците ни гостуват емблематични лица и гласове от българската сцена и екран. Всеки от тях е оставил значима следа в театралното изкуство и има доста за споделяне пред нас.

А на корицата е Харисън Форд – холивудска легенда, един от най-касовите актьори на всички времена. През тази година той навърши 80, но изживява втора младост и прави някои от най-важните си роли именно сега. Един от вечните любимци на няколко поколения киномани, чиято винаги дръзновена, а на моменти и леко глуповата физиономия неизменно ни оправя настроението във всеки кадър, в който се появи.

Но освен актьорски, декемврийският ни том е и писателски. В него оживяват стогодишният великан на американската литература Кърт Вонегът, французинът Жул Верн и гениалната, но и преживяла много трудни моменти Фани Попова-Мутафова… Четива за истински библиофили.

Този месец се сбогуваме и с незабравимата Анахид Тачева, „първата дама на първа програма“, както я нарекохме през 2016-а, когато тя украсяваше февруарската ни корица. Жена с достолепна красота и обаяние, която олицетворява една цяла телевизионна епоха. Светла й памет и поклон!

Тук са и китайският пълководец и самодържец Чан Кайши, създател на днешен Тайван, неосъщественият княз на България Николай Игнатиев, легендарните треньори от световните първенства по футбол… Постарахме се палитрата от теми отново да е достатъчно широка, но и максимално близка до сюжетите на днешния ден.

Приятно четене!

Георги Неделчев,

редакционен директор