Войнстващият философ оформя доктрината „Москва – Третият Рим“, за възраждането и възхода на Русия, която следва Путин. Според идеолога на неоевразийството огромната страна е призвана да оглави световната битка срещу Антихриста, който се олицетворява от САЩ и Запада. Политологът, който прилича на зловещия монах Григорий Распутин, зове за изграждане на многополюсен свят

МАРИНА ЧЕРТОВА,

Biograph #129, юни 2022

Наричат руския философ, политолог и публицист Александър Дугин „войнстващия гуру“ на президента Путин и на нова Русия. Професорът е водещият идеолог на доктрината „Москва – Трети Рим“, според която страната възвръща имперския си статут и противопоставя консервативната многонационална държава, основаваща се на социалната справедливост, на загиващия либерален Запад. Според Дугин нова Русия ще възкръсне като феникс и е призвана да води борба срещу Антихриста, в чиято основа са либерализмът, демокрацията, големите мултинационални капитали, и в крайна сметка да го победи. От години философът насърчава държавниците в Кремъл да поведат световен кръстоносен поход срещу САЩ, Запада и глобализацията.

„Днешна Европа, доминирана от западния модернизъм, има няколко мига в запас. Нощта е най-черна, преди да разсъмне. Фантазмите на масата ще се разсеят за едно мигване с окото – и както ги е имало, вече няма да ги има. И тогава „Другата Европа“ – тази на нонконформистите, интелектуалците, революционерите отляво и отдясно – трябва да бъде готова да действа. Мнозинството ще бъде обзето от паника, но революционното малцинство трябва да бъде събудено и готово за сблъсъка. Революцията е неизбежна. Но този път това ще бъде нашата революция.“

Това почти заклинателско пророчество е част от интервю, дадено от Александър Дугин през 2013 година. Събитията от последните месеци показват стряскащ синхрон между идеите му и действията на Кремъл.Но Дугин винаги е бил наясно, че въпреки военната си мощ и духовен потенциал Русия не може да бъде сама в отдавна замисления и анонсиран кръстоносен поход срещу Антихриста. Той не спира да твърди, че Москва трябва да си осигури съюзници сред големите глобални играчи като Китай, Индия, Пакистан, Иран, Турция, Латинска Америка, както и част от бившите съветски републики, които да формират един многополюсен свят.

Дугин

поразително прилича на зловещия руски монах

и мистик Григорий Распутин (Biograph Cover story #103 от април 2020-а – бел. ред.) – за чиято роля в руския императорски двор и лично върху последния император Николай II историците и до днес не са единни в мненията си. Философът притежава интелектуалната мощ на руския писател, историк, дисидент и Нобелов лауреат Александър Солженицин, макар идеите им за бъдещето на Русия съществено да се разминават. Всъщност и тримата споменати мислители имат физическа прилика, тъй като носят дълги бради и са своего рода духовни водачи на руския народ. При Дугин брадата има и символно значение, тъй като той е староверец, или старообрядец. Не приема реформата в Руската православна църква от началото на ХХ век и смята, че именно староверците са истинските носители на християнската вяра в Русия.

Александър

Дугин е роден през 1962 г. в Москва,

има инженерно образование, а в края на 90-те години се насочва към науката – философия, политология и социология. Защитава няколко докторски дисертации, става професор в Московския държавен университет „Михаил Ломоносов“, където чете лекции по различни дисциплини, основава мозъчния тръст Център за консервативни изследвания. Водещ е на няколко телевизионни предавания, главен редактор е на няколко научни списания, защитаващи консервативни идеи.
Огромна многонационална държава като Русия, особено след сгромолясването на Съветския съюз от началото на 90-те години, упорито търси подходящата идеология, върху която да стъпи. В Кремъл тази идеология започна да се развива постепенно по време на първия президентски мандат на Путин, но Дугин разгръща идеите за възраждане и възход на Русия още десетилетие по-рано.

Идеологията на Дугин поставя

като приоритет повторното завладяване

на бившия съветски лагер. Tой пледира, че историческата мисия на Русия е да изгради Евразия като империя, държава-континент, центрирана около „руската цивилизация“. Сегашните идеи на философа за евразийството и четвъртия път – път, различен от либерализма, комунизма и фашизма, започват да се оформят към края на 90-те години и в началото на ХХI век с идването на Владимир Путин на власт. Преди това концепцията на политолога се доближава до националсоциализма и фашизма. Заедно с известния в Русия писател, публицист и политик Едуард Лимонов основават през 90-те години Националболшевишката партия, която обаче е забранена от съда заради екстремистка дейност.

Тезите, които Александър Дугин защитава за развитието на Русия и света, са ключ към разбирането какво и защо се случва днес в двата враждуващи лагера, какво мотивира действията на Кремъл и защо Путин нареди т.нар. военна операция срещу Украйна. Дугин е човекът, който над десетилетие изразява тези крайно радикални идеи за развитието на федерацията и на нейната външна политика. Неоевразийството, оформено във възгледите на политолога, е с ранг на неофициална доктрина на Путинова Русия. Мнозина смятат, че самата концепция на руския лидер за възраждане на държавата се основава до голяма степен на Дугиновата стратегия и всъщност философът е неформален съветник на президента.
Първородният, но всъщност и

смъртният грях на Запада

според руския мислител е, че Западът, воден от САЩ, смята своите ценности за универсални и се опитва да ги налага на другите със сила. По думите на Дугин еднополюсният свят е претърпял крах и в момента сме свидетели на напразните усилия на американския президент Джо Байдън и на световния елит да спасят глобализма и американската хегемония. Русия и Китай обаче усърдно се противопоставят и вече представляват два самостоятелни полюса, солидарни помежду си по основните световни проблеми. Политологът призовава към създаване на свят с повече полюси, обединяване на евразийското пространство (Русия, Европа, част от Азия и Близкият изток) в противовес на англосаксонските страни (САЩ и Канада, Великобритания и Ирландия, Австралия и Нова Зеландия). Според него Западът е загубил духовността си за сметка на икономическото благополучие. За Дугин руската култура е по-тясно обвързана с евразийската степ и традициите на тюркските народи, а също така той вижда и естествена близост между Русия и ислямските страни.

Когато либерализмът се бореше с тоталитарните режими, в частност с фашизма и комунизма, тази задача изглеждаше напълно конструктивна и съзидателна. Но когато либерализмът победи в глобален мащаб, се оказа, че няма повече от какво и от кого да освобождава личността. Сега

либерализмът предлага личността да се освободи

от половата си принадлежност, а също така и от самия човек, възмущава се руският „гуру“, имайки предвид научните експерименти с клонирането. И изтъква, че в Русия всъщност няма и никога не е имало либерализъм. „Либерали се намират, но либерализъм няма. Вместо усвояване на либералните принципи, неговите привърженици и проповедници наблегнаха на кариеризъм, приватизация и лични далавери, като в най-добрия случай изпълняваха указанията на западните съветници за разграждане на руската държавност“, добавя Дугин.

В лицето на Владимир Путин през 2000 г. философът вижда онзи лидер, който трябва да прекрати разпада на Русия и да изгради една нова Русия, да съхрани и възстанови суверенитета на държавата, да върне военната и икономическата й мощ, да се разправи с либералната олигархия и със „станалата нагла поради безнаказаността си чужда агентура на влияние“. Изработване на идеологията на този кръстоносен поход срещу Антихриста безусловно е задача на Русия, но не изолирана от другите световни сили, които посвоему се противопоставят на „американския век“ – Pax Americana.

Философът защитва тезата, че е назрял въпросът за разработката на четвърта политическа теория – отвъд комунизма, фашизма и либерализма. За основа трябва да бъдат взети идеите за многополярния свят, диалога между цивилизациите, нов плурализъм и нов хуманизъм, основан на признаването на многообразието на човешкия феномен.

След руската инвазия в Украйна

от февруари т.г. Дугин аплодира Путин, но го упрекна, че Русия е чакала твърде дълго, за да се намеси в делата на съседа си. От осем години Москва се надяваше, че преговорите и отстъпките ще решат проблема. Всъщност САЩ поеха контрола над Киев и започнаха да разширяват военната си инфраструктура. Украйна се превърна в русофобска държава, където национализмът се надигна открито, и то пряко насочен срещу Русия. И тя не можеше да допусне това, казва политологът.

Преди Русия да реши да предприеме тази стъпка, Путин, заедно с политическото, военното и икономическото ръководство на страната, планира и изработи всички комбинации в тази сложна игра на шах, претегли всички плюсове и минуси. Неслучайно проведе срещи и преговори на високо ниво с Китай, Индия, Иран, Бразилия, Турция, Пакистан, Унгария, Азербайджан, Казахстан.

Русия се опитва да преговаря със САЩ и НАТО

за европейска стратегическа сигурност от 2007 г. Предложи различни варианти и планове, но вместо това Щатите продължиха да разширяват североатлантическия пакт до самите руски граници, както и да разполагат военна инфраструктура в заплашителна близост до Москва.

Дугин е особено разочарован от загубата на Доналд Тръмп на президентските избори през 2020-та и приветства американския лидер, че не е започнал нито една война. Геополитикът смята, че Тръмп и Путин щяха да постигнат компромис по много от горещите теми и сблъсъкът, който сега наблюдаваме между Запада и Русия, щеше да има друг развой. Според Дугин в резултат на руската военна операция в Украйна САЩ постигнаха стратегическите си цели в Европа в краткосрочен план. НАТО е обединено както никога досега, а ЕС е под пълен американски контрол и доминация. В Европа започна яростен процес на русофобия. Срещу Русия се води информационна война на всички нива, но това не е устойчиво в дългосрочен план. Русия все още не е постигнала стратегическите си цели в Украйна. Когато това се случи, цялата стратегия и политика на САЩ в Европа и Азия ще се разпадне.

Москва не е сама в този конфликт със Запада

– зад нея мълчаливо стоят големите и силни страни от Азия, Южна Америка, Близкия изток и Африка. Всички те се борят за създаването на нов многополюсен световен ред и ще се възползват от тази възможност.

Украйна е последната фаза на битката, която бележи началото на създаването на нов световен ред, вещае Александър Дугин още през 2014 г. А години преди това философът предлага Русия да анексира части от Украйна, да насърчава Великобритания да излезе от Европейския съюз, да направи Иран свой съюзник и да търси позитивен неутралитет на Турция – все стъпки, които в крайна сметка се превърнаха в реалност. За философа геополитик изобщо не подлежи на обсъждане въпросът, че цяла Източна Украйна трябва да мине към т.нар. Новорусия. Новата държава следва незабавно да се приеме в състава на Източнославянския съюз заедно с Русия и Беларус. Паралелно с Източнославянския трябва да превърнем в реалност и Евразийския съюз, изтъква още Дугин. А за да се освободи Русия от долара и да спре да търгува с американска валута, трябва да създаде нова валута – евразийска рубла, която да се превърне в световно разплащателно парично средство.

„Западът води война на два фронта – с нас и с китайците. Това е уникален шанс – ние сме военен колос, а Китай – икономически. Заедно сме съпоставими със Запада и дори го задминаваме“, пише ученият. Дугин дава предимство на развитието на отбранителни технологии и концентриране на интелектуалния потенциал на Русия във военнопромишления комплекс – нещо, върху което стъпи и докрината „Путин“. Вероятно под влияние на идеите на евразиец № 1

Кремъл яростно подгони

всички руски политици, НПО-та и медии, които имат връзки със Запада и получават финансиране. Либерализмът е опасен вирус и всъщност представлява тоталитарна сектантска идеология, пренебрегваща реалността, е мнението на професора. За него скъсването на Русия със Запада всъщност ще доведе до нейното спасение. Съвременният Запад, където парите са издигнати в култ, е най-отвратителното явление в световната история, смята Дугин. Това е гробище на токсичните отпадъци на цивилизацията, това е антицивилизация. И колкото по-скоро и по-пълно Русия бъде откъсната от нея, толкова по-скоро тя ще се върне към корените си. Към християнските, гръко-римските, средиземноморските, към европейските – към корените, които са общи с автентичния, истинския Запад. Тези корени са отрязани в съвременното западно либерално общество. Но Александър Дугин вярва, че те са останали в Русия. Тя се изправя, за да защити ценностите на традицията срещу съвременния свят.

Разривът със Запада не е скъсване с Европа. Това е скъсване със смъртта, дегенерацията и самоубийството. Това е ключът към възстановяването. И самата Европа – народите на Стария континент трябва да последват нашия пример: да свалят антинародната глобалистка хунта. И да се построи истински европейски дом, европейски дворец, европейска катедрала, убеден е Александър Дугин.