Редакционният увод в юлския „Биограф“

Телевизионният бизнес е по-гаден от повечето други неща. Това е една отвратителна, плитка дупка за заравяне на пари, забита в сърцето на журналистиката. Нещо като дълъг и облицован в пластмаса коридор, в който се шляят крадци и сводници, а добрите хора мрат безпричинно като кучета.

Хънтър С. Томпсън (1937-2005), американски журналист и писател

У нас, а май и почти в целия свят, журналистиката днес е в окаяно състояние, аналогично на политиката – лицемерна, продажна и страхлива. Повечето й знакови лица са суетни и безмозъчни, но, което е още по-тъжно – и безгръбначни. Малцината смелчаци със собствен глас и с мироглед, по-широк от всеобщия все по-тесен кръгозор, са смятани за луди, или наистина са такива.

Нели Терзиева, която напусна внезапно този свят в началото на юни, беше съвсем друга порода журналист и човек. Енергична и пълна с идеи, лоялна и последователна, добросърдечна и жертвоготовна, но и скромна и чужда на каквато и да било суета. Ще се убедите и от снимките, илюстриращи нашата Cover story – във всяка от тях отсъства каквато и да било поза и престореност, няма и капчица тщеславие. Със 130-ата си корица отдаваме почит към личност, която принадлежи на отиваща си епоха в нашата журналистика. Дано успеем да вдъхновим нови и млади последователи на Нери.

Надявам се съдържанието на юлския Biograph да компенсира лекото закъснение, с което по извинителни причини той излиза на пазара. Пожелавам ви да го разлиствате на някое приятно място, достатъчно далеч от безумието на днешната политика.

Приятно четене!

Георги Неделчев,

редакционен директор