Редакционният увод в юнския „Биограф“

Китарата е един малък оркестър. Тя е полифонична. Всяка струна е един отделен цвят, един различен глас.

Андре Сеговия, испански виртуоз на класическата китара

(1893-1987)

Изслушах стотици, ако не и хиляди китарни изпълнения, докато подготвяхме този брой. Някои от тях ги бях забравил и припомнянето им ми подейства носталгично. Даже ме обзеха угризения, че са отсъствали от паметта ми.

Класацията на най-великите 50 китаристи в рок-музиката изглежда амбициозно и дори дръзко начинание, но ние сме далеч от претенцията да сме най-големите капацитети по темата. Желанието ни беше да отдадем почит към творчеството на тези хора, да разкажем в сбита форма важни неща за тях и да ви подскажем кои техни парчета и сола си заслужава да чуете отново. Затова е най-добре да четете нашата Cover story с достъп до Spotify, YouTube или до колекцията си с плочи и дискове.

Но в юнския Biograph #117, както винаги, има и други теми и личности, заслужаващи своето място върху корицата ни. Не пропускайте опуса на Бети Кирилова за Антъни Хопкинс, който тази година взе пореден „Оскар“ за спиращото дъха изпълнение в „Бащата“. Интересни и важни неща казва и в интервюто си един от най-добрите ни днешни кинорежисьори – Виктор Божинов. Разказваме невероятната житейска и професионална история на Сергей Бодров – един от най-обичаните руски актьори, който загина трагично в кавказските планини преди 19 години. Ако беше жив, този симпатяга скоро щеше да навърши 50…

Отдаваме почит и на две големи личности от музикалната сцена и екрана – Ваня Костова и Иван Налбантов. Подредили сме още една любопитна класация – на най-големите хамелеони в холивудското кино.

Освен това сме и прясно ваксинирани, така че сме напълно готови за идващото лято. А вие?

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор