Редакционният увод в октомврийския „Биограф“

Единственото богатство, което запазваш завинаги, е богатството, което даваш на другите.

Марк Аврелий (121-180), римски император и философ

Живеем в епохата на дезинформацията, фалшивите новини и конспиративните теории. Дори съм убеден, че някои са посегнали към този брой на Biograph с надеждата да прочетат в него именно нещо такова – как четиримата мултимилиардери на корицата са в таен заговор за управляването на света, намаляване на земната популация и коварно имплантиране на чипове чрез ваксинация срещу COVID-19.

Не, в следващите страници няма да откриете нищо такова. Но Гейтс, Безос, Зукърбърг и Мъск са знакови лица на времето. Най-богатите мъже, които през последните месеци станаха още по-богати, пораждат едновременно подозрения и страх у широките маси, но и упование, че могат да разрешат проблемите им.

Най-дългогодишният измежду тези милиардери – Бил Гейтс – е набеждаван в почти всички земни грехове и най-вече в прословутото „чипиране“. По същото време по-младият му колега Илън Мъск получава аплодисменти за експериментите с прасета, в чийто мозък успя да имплантира миникомпютър, способен да анализира усещанията и поведението им. Зукърбърг още се чуди как да намали опасното влияние на социалните му мрежи върху демокрацията, а Безос постоянно е на мушката като работодател на близо милион доставчици на стоки в Amazon, работещи при все по-тежки условия. Четиримата са коренно различни характери, но между тях има и много общи неща, които ще откриете в нашия аналитичен текст.

И понеже този Biograph е посветен на милиардерите филантропи, не пропускайте и очерците за Уорън Бъфет и Джордж Сорос, както и класацията на най-богатите хора в човешката история.

Току-виж октомврийският ни брой ви вдъхновил и вие да забогатеете. Или поне би могъл да ви успокои, че не сте толкова богати и нямате такива проблеми за решаване.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор