Редакционният увод в мартенския „Биограф“

Intro_102

 

Продължаваме да смятаме силния мъж за роден лидер, а една силна жена – за някаква аномалия.

Маргарет Атууд, канадска писателка („Разказът на прислужницата“, „Ясновидката“)

Не е задължително да започва „женският месец март“, за да поставяме на корицата си звезда като Дженифър Анистън, но определено помага. В дните, когато мъжете, къде лицемерно, къде – не, стават по-мили и щедри към половинките си, а самите те демонстрират по-голямо самоуважение и увереност в себе си, ви представяме една личност, станала символ на способността на жената да оцелява, да преборва превратностите на съдбата и да запазва непокътнати своето очарование, външна и вътрешна красота. Очеркът на Бети Кирилова за звездата от сериала „Приятели“ – телевизионният феномен, избухнал преди четвърт век – е нашият поздрав към всички силни дами, но и към мъжете, които не се страхуват да признават силата им.

В този специален мартенски брой ще прочетете и за други представителки на „слабия пол“, от които силният може само да се учи: забравената и недооценявана българска царица Елеонора – втората съпруга на Фердинанд; смелата икона на социалната революция Роза Люксембург; незабравимата Ирина Чмихова, която си отиде от този свят на 15 февруари…

Но и мъжкото присъствие в този уж дамски брой е впечатляващо. То е предимно кинаджийско-театрално – Любен Чаталов, Явор Гърдев, Бойко Кръстанов, Мариан Вълев, великият Кърк Дъглас… Имаме и ексклузивно интервю с харизматичния французин Чеки Карио.

Въобще – един чудесен осмомартенски подарък. Приятно четене.

Георги Неделчев,

Редакционен директор