Режисьорът Педро Алмодовар, певецът Стенли и шедьовърът „Изкуплението Шоушенк“ са другите акценти в ноемврийския брой на списанието

Cover#98

Точно две десетилетия след триумфа на пророческата фантастика „Матрицата“ Киану Рийвс отново е сред най-успешните звезди на Холивуд. 55-годишният актьор, който печели все повече симпатии и с благородното си поведение извън светлините на прожекторите, е на корицата на новия брой на „Биограф“, който вече е на пазара. В ноемврийското си издание списанието прави пълен преглед както на кариерата на екшънгероя, така и на драматичния му личен живот. В допълнение към темата от корицата, „Биограф“ разказва и за невероятната съдба на режисьорите на „Матрицата“ Уашовски, които първо бяха двама братя, а сега вече са две сестри. Любопитна е и класацията на 20-те най-велики фантастични филма на всички времена.

Но кинотематиката в новия „Биограф“ не се изчерпва само с това. Списанието разказва и за създаването на друг киношедьовър от близкото минало – „Изкуплението Шоушенк“, от чиято премиера вече е минал четвърт век. Интригуващ е и очеркът на Жанина Драгостинова за един от най-самобитните и чувствени творци на съвременното кино – испанеца Педро Алмодовар, който навършва 70-години.

Дългоочакваното завръщане на Станислав Сланев-Стенли с нов студиен албум е повод за голям портрет на рокпевеца, написан от шефа на списанието Георги Неделчев. Очерци за испанския диктатор Франсиско Франко, за вече покойния френски президент Жак Ширак и за легендата на чешката естрада Карел Гот допълват богатото 212-странично съдържание на броя.

„Биограф“ отдава почит и на рицаря на свободното слово у нас Любомир Левчев, който почина на 25 септември.