Редакционният увод в октомврийския „Биограф“

Intro

Красотата е нещо колкото мистериозно, толкова и ужасно. Чрез нея се борят Бог и Дявол, а истинското им бойно поле е сърцето на мъжа.

Фьодор Достоевски (1821-1881)

Днешният Холивуд вече не е просто фабрика за кино и мечти. Той е и политика, мощно оръжие за внушение и контрол върху цяла Америка, но също така и пропаганден инструмент на Щатите спрямо целия останал свят. Да припомняме ли грандиозния скандал между Северна Корея и гиганта “Сони” заради онази тъпичка комедия с Джеймс Франко и Сет Роугън? Именно покрай този скандал, след като хакерите на Ким Чен Ун извадиха наяве личните мейли на шефовете от киностудията, пострада и репутацията на нашата днешна корица Анджелина Джоли. “Минимално талантлива разглезена пикла” – така я бяха нарекли от най-високо място тогава. Друг холивудски ас – Джордж Клуни, също не крие антипатиите си към съпругата на своя приятел и бизнес-партньор Брад Пит.

Но толкова черен дявол ли е тя всъщност? Що за човек е майката на 6 деца, от които три осиновени, която спечели първия си “Оскар” едва 24-годишна? Заслужава ли толкова популярност, на колкото се радва, и толкова – къде скрита, къде съвсем явна – неприязън?

Днес Анджелина е едва на 40, а имаме чувството, че е поне с десетилетие по-стара. Просто живее със статута на суперзвезда вече трета декада. И все по-често се изкушава от политическата тематика във филмите, които снима като режисьор. Въобще тя е едно типично лице от корицата на Biograph – красиво и до болка познато, обаче криещо зад фасадата си много повече подтекст, отколкото първоначално изглежда.

Но с очерка за Анджелина кино-тематиката в октомврийския брой далеч не се изчерпва. Не пропускайте интервютата с режисьора на “Тютюн” и “Иван Кондарев” Никола Корабов и с писателя Антон Дончев, който разказва за филма “Време разделно”, както и очерците за италианския секссимвол Стефания Сандрели и за незабравимата Виктория Островская от “Диамантената ръка”. А познавате ли и по-голям актьор в световния футбол от Ерик Кантона?

Приятно четене.

БИОГРАФ