Редакционният увод в юнския брой на „Биограф“

Content_03

Един режисьор взима по 100 решения на час. Понякога студенти ме питат как преценявам кое решение е правилно, а аз им отговарям – ако не можете да правите тази преценка, значи просто не сте режисьори.

Джордж Лукас

45 броя на списание Biograph досега. Както би попитал Готиният пич Еди от филма Reservoir Dogs, звучи ли ви така, сякаш се майтапим?

Първият ни том се появи през горещото лято на 2011-а с онзи легендарен кадър на Марлон Брандо като Кръстника дон Корлеоне. Тогава подробно ви разказахме как Франсис Форд Копола е създал филма, превърнал се в емблема на мафиотския жанр за десетилетия напред.

Сега, почти 4 години по-късно, на корицата ни е режисьорът, който предефинира криминалния жанр в Холивуд. От началото на 90-те, когато излязоха неговите “кучета”, киното вече не е същото. Гангстерите си говорят за албумите на Мадона и за видовете чийзбургер, а убийствата стават някак си небрежно, между другото…

Киното е доминиращата тема в този – бързаме отсега да го наречем така – колекционерски брой. Освен за Тарантино, в него ще прочетете и за един от култовите образи в Reservoir Dogs – Майкъл Медсън, за един от най-обичаните наши актьори – Антон Радичев, който неотдавна отпразнува 40-годишен юбилей на сцената, за бащата на българското детско кино Димитър Петров и за писателя Гюнтер Грас, по чийто роман е заснет филмовият шедьовър “Тенекиеният барабан”.

Точно в Biograph #45 дойде времето и за очерк, посветен на Майкъл Джордан. Любопитно съвпадение е, че баскетболният бог приключи славната си кариера именно с номер 45 на фланелката си.

Любовта на Дора Бонева и Любомир Левчев, житейската съдба на примабалерината Мая Плисецкая, режисьорът институция Теди Москов, медийният гуру с папийонката Гого Лозанов, едно от последните интервюта на генерал Атанас Семерджиев… Това не са материали, които просто можеш да сложиш в графата et cetera, а спокойно биха могли да са централни теми за всяко сериозно списание. Как сме успели да съберем всичко това между две корици? Ами все пак да не забравяме, че имаме 45-месечен тренинг…

Приятно четене.

БИОГРАФ