Редакционният увод в мартенския „Биограф“

Intro

Да, популярността кара хората да навирят нос. Но аз разбирам колко важна е функцията на поп-музиката. В нея има артистичен замисъл. Популярната музика помага на хората да развият любопитство и така да стигнат до класическата.

Андреа Бочели

“АББА” са световен културен феномен, произлязъл от страна с населението на България. Цялата шведска нация всъщност е явление в съвременната световна музика.

С песните на тази група са израснали не едно и две поколения. Техните куплети и припеви до такава степен са се запечатили в съзнанието ни, че ги възприемаме като истинска класика – все едно са музика от Моцарт, Шопен, “Бийтълс”, Нино Рота или Енио Мориконе.

Ние тук си нямаме световно явление като този квартет. Нямаме даже писателки като Ерика Мичъл Ленард, позната по света като Е.Л. Джеймс – авторка на посредствена трилогия любовни романи в садо-мазо стил, за която днес всички говорят.

Нямаме и филмова продукция като “Петдесет нюанса сиво” – излъскана до блясък холивудска ширпотреба, която вкара в киносалоните даже хора, които не бяха стъпвали там с години.

Затова пък имаме нов филм за Васил Левски, за който всички говорят тези дни. Дякона беше на корицата на юбилейния 30-и “Биограф” през февруари 2014-а. Ние обаче не се наемаме да бъдем съдници и като последна инстанция да се произнасяме добър или лош е филмът. Само ще кажем, че е по-добре да го има, отколкото да го няма. Нека българинът се вълнува от своите герои и национални идоли. Нека се възмущава, ако екранните им образи не съвпадат с представите и очакванията му. Нека да спори, да заклеймява, да разказва вицове и да иронизира. Важното е да се интересува от историята си и сърцето му да тупти силно по всякакви въпроси, свързани с нея.

Защото най-големият бич на съвремието ни е безразличието. А големите, силни и въздействащи филми за националните ни герои рано или късно ще дойдат. Единственият начин да не се случат, е ако сме в плен на безхаберието.

А сега приятно четене на мартенския брой. В него освен за “АББА”, ще прочетете и за спортна легенда като Боян Радев, за първия демократично избран български президент Желю Желев, лека му пръст, както и за пъстра палитра от личности от различни епохи – от Граф Игнатиев до Раул Кастро, от Анита Екберг до Вим Вендерс.

И честита пролет!

БИОГРАФ