Редакционният увод във февруарския „Биограф“

Intro#41

Един секссимвол неизбежно се превръща в предмет. А аз мразя да съм предмет.

Мерилин Монро (1926-1962)

„Щом умра, ще хвърлиш пепелта ми в тоалетната чиния. Така всеки ден ще мога да ти гледам задника.” Ето с такъв горчиво черен, но и жизнеутвърждаващ хумор големият френски карикатурист Жорж Волински се шегувал с жена си приживе. Днес той не е между живите. Разстреляха го при атентата срещу редакцията на “Шарли Ебдо” в Париж.

Волински е един от героите в новия брой на “Биограф”. Сред тях са и хумористите от българския “Стършел” – посвоему легендарен и смел вестник, който днес е далечно подобие на някогашната легенда, но въпреки това е жив и сред нас. Слава Богу, у нас не се случват атентати като този в Париж. Ето че имаме един рядък повод да се зарадваме, че не сме французи…

На корицата имаме истински секссимвол от близкото минало. Красотата на младата Аня Пенчева е поразителна. Женственост, дързост и чар от времената, когато нямаше фотошоп, пластична хирургия, скъпа козметика и визуални ефекти. Днес Аня е като укротена дива котка – помъдряла, с улегнал характер и мироглед на зрял и преживял много неща човек. Интервюто й пред Валерия Велева, с която се познават от 30 години, е поредното откровение – от онези, каквито може да се прочетат само в това списание.

Историкът Андрей Пантев, легендарната писателка и сценаристка Свобода Бъчварова, композиторът Марин Големинов, добрият стар Джо Кокър, писателите Алберто Моравия и Мишел Уелбек, хокеистът Уейн Грецки, актьорът Брадли Купър… И този месец галерията от образи в “Биограф” е пъстра и внушителна. Всяка от разказаните истории е като малък роман, който никога няма да се измориш да четеш и препрочиташ.

Защото това са истинските истории на легендите. Приятно четене.

БИОГРАФ