Редакционният увод в декемврийския „Биограф“

Intro

Ако ме хванете да изричам твърдението “Аз съм сериозен актьор”, умолявам ви да ми ударите шамар.

Джони Деп

През ноември последният четвърт век беше основна тема в Biograph, но и този месец 25-те години от 1989-а насам остават като водеща сюжетна линия в историите, които разказваме. Точно толкова години минаха, откакто се разделихме с добродушната усмивка на българската комедия – Георги Парцалев.

Има някаква горчива ирония в това, че големият актьор си отиде заедно с епохата на социализма, през която така и не получи всички признания, които заслужаваше. През декември, в том №39 от нашата библиотека, искаме да си спомним за тази невероятна личност, която предизвикваше бурен смях даже само с появата си някъде.

Преди четвърт век рухна и Берлинската стена – събитие, за чиито малки герои днес разказва в своя очерк Жанина Драгостинова.

Композиторът Стефан Димитров, известните художнички Мария Столарова и Лиляна Дичева, които си спомнят за своите съпрузи Камен Калчев и Стефан Дичев, както и непрежалимият Димитър Манчев – ето още няколко емблематични лица, които са оставили отчетлива следа в тези прословути 25 години.

Но има и други епохи, които заслужават задълбочения поглед на Biograph. За да се убедите в това, достатъчно е да погледнете очерците за народопсихолога Иван Хаджийски, за оракула на Оскар Уайлд и Сара Бернар или пък за легендарното автомобилно семейство Мазерати. Все истории, вълнуващи като роман.

Приятно четене.

БИОГРАФ