Редакционният увод в ноемврийския „Биограф“

Content_01

Най-добрият аргумент против демокрацията? Петминутен разговор със средностатистически гласоподавател.

Уинстън Чърчил (1874-1965)

25 години демокрация и преход. Кои бяха борците срещу българския комунистически режим? Какво имаше в подземията на Мавзолея, който вече не съществува? Колко пъти цар Борис III е спасявал живота на Георги Димитров? Как живеехме при соца, наистина ли беше по-добре от сега? Има ли модерна версия на Бай Ганьо по гръцките морски курорти? Как живеят хората в Мизия – градчето, което беше буквално потопено от наводненията това лято?

Ноемврийският Biograph е един по-необичаен брой и няма как да бъде другояче в навечерието на годишнина като тази. Сега е моментът да се взрем по-внимателно в българската политика и общество – какви са били преди, какви са в момента? Беше ли добър този четвърт век за нас?

Опитваме се да отговорим на тези въпроси, без да изоставяме собствения си, типично биографски стил да се ровим в съдбите и душите на знакови личности от миналото и настоящето. Симеон Втори, Христо Куртев, поетът Евтим Евтимов, бившият дипломат и шеф на правителствения протокол Богомил Герасимов, сегашният шеф на новините и публицистиката в bTV Венелин Петков… След като прочетете интервютата с тях, тези драматични 25 години ще станат една идея по-разбираеми за вас. А и съвремието ни също.

А Джак Никълсън? Какво за него. Джак си е Джак. Една от живите легенди на Холивуд. Вечният бунтар и непоправим бохем с пречупените вежди, чиято диаболична усмивка е един от безсмъртните символи на киното. Корица, която стряска и очарова – така, както е стряскащ, но и очарователен целият ни абсурден, вълнуващ и пълен с изненади живот в епохата на така наречения преход. Приятно четене.

БИОГРАФ