Редакционният увод в априлския „Биограф“
01_Intro#31

Смелостта – това е да си уплашен до смърт, и въпреки всичко да яхнеш седлото.

Джон Уейн (1907-1979)

Горчиво съвпадение е, че в броя, на чиято корица е Мариан Вълев, се прощаваме с големия Джоко Росич. Но няма как да не открием и една символична приемственост в този факт.

Мъжкарите като тях са особена порода герои. Това не са просто актьори, които могат да изиграят еднакво добре злодей и романтичен персонаж. Това са символи, с които се идентифицират или на които подражават цели поколения мъже. Джоко Росич бе запазена марка – за сурова красота, сила, достойнство, кавалерство, чест. Конникът от филмите, мъжественият глас от рекламите, човекът, от чиято уста обичахме да чуваме “Йовано, Йованке”…

Ще се превърне ли в такава запазена марка и Мариан Вълев? Предстои да разберем след края на епохата “Под прикритие”. Доколко сериалът има заслуга за култовия статус на актьора днес и доколко Куката пренася своя собствен ореол върху филма?

“Под прикритие” е явление, което не се приема еднозначно от публиката. Критиките срещу него са много. Ние в BIOGRAPH никога не сме се стремили да морализаторстваме. Не се изживяваме като Библия, проповядваща само нравствени добродетели. Понякога един анти-герой провокира много повече размисъл и има по-силен възпитателен ефект от дузина идеализирани образи.

Майк Тайсън, Енцо Ферари, Саймън Кауъл, Ларс Фон Триер, матадорът Манолете… Ето още петима легендарни мъже, които едни смятат за светци, а други сочат с пръст като грешници. Този месец BIOGRAPH разказва и за тях. Ако никой от въпросната галерия образи не предизвика еуфория и не ви вдъхновява да разлистите априлския брой, по-добре да посегнете към някоя готварска книга или плетиво.

На останалите – приятно четене.

БИОГРАФ