Редакционният увод в новия брой на „Биограф“

Intro30

 

Никой не е останал с добро име в историята на своя народ, ако е изрекъл тежки думи срещу него. Малцина са хората, на които историята е давала право да съдят своите народи. И между тези избраници безспорно е и той. Никой друг като Васил Левски, поне в българската история, няма повече това право да съди онези, които се оказаха недостойни за великите исторически предначертания на неговия гений.

Проф.Николай Генчев (1931-2000), „Левски, революцията и бъдещият свят“

 

Апостола на свободата в най-популярния си образ. На корицата го виждаме в интерпретация на художника Ставри Калинов. Това издание не изглежда като останалите, нали?

Още от първите месеци на все още кратката история на BIOGRAPH ни задаваха въпроса – кога ще сложите Васил Левски на корицата? Отлагахме това до 30-ия си юбилеен брой. И не толкова защото не бързахме да играем с тази гарантирано силна карта. Лесно е да заложиш на национален кумир и да спечелиш от това.

Искаше ни се поне за известно време да отложим сблъсъка с констатацията, която темата на този брой неизбежно поражда. А именно? Че нямаме друг българин като него.

В историята ни са много малко онези, които въобще се доближават до Апостола. В настоящето – и дума да не става.

Величието на Левски няма как да не натъжава. Наред с възхищение, докато разгръщате тези над 30 страници за него, няма как да не изпитате и горчивина. Сякаш той не е от нашия народ. Нима има същата кръв като тази в собствените ни вени?

Живеем ли днес според Евангелието на дякон Игнатий?

Този брой е специален и защото се появява с леко закъснение. През януари предприехме нещо, което отдавна планирахме – да зарадваме много наши почитатели, мечтаещи да попълнят архива си с някои предишни издания. Заради разпространението на петте тематични комплекта, които пуснахме на пазара, новият BIOGRAPH излиза сега – броени дни преди датата, на която България отбелязва прощаването си с Васил Левски.

Постарахме се да го направим по-голям и още по-разнообразен – с интервюта и очерци, които докосват не по-малко дълбоко от думите на Велислава Дърева и академик Косев за Дякона. Едно издание, което всеки българин заслужава. Дали сме успели – ще кажете вие.

Приятно четене.

БИОГРАФ