Редакционният увод в ноемврийския „Биограф“

Intro27

Битката е спечелена или загубена далеч от хорските очи – някъде там, зад сцената, в залата, някъде по дългия път много преди да затанцувам под светлините на прожекторите.
Мохамед Али

Случайно съвпадение или не, но в ноемврийския брой публикуваме встъпителната лекция на Зигмунд Фройд към неговото въведение в психоанализата. За шедьовъра на Робърт Де Ниро и Мартин Скорсезе “Разяреният бик” мнозина казват, че е като психоаналитична дисекция на обществото – с някои от най-важните му мании и обсесии. Гняв, ярост, мазохизъм, жажда за живот, любов, ревност, самосъжаление… В този филм е закодирано и въплътено почти цялото подсъзнание на съвременния мъж.

Случайно или не, с ноемврийския “Биограф” се прощаваме и с Рангел Вълчанов – най-големият познавач на българската народопсихология в киното. Той беше един изпреварил времето си Фелини от село Кривина. Отиде си от този свят като победител в битката с болката и страданието – достолепно като откъсващо се есенно листо, готово напролет отново да се появи на клона на дървото.

Случайно или не, в този брой публикуваме и очерци за красивия Джулиано Джема, който се сбогува преждевременно с любимите си скулптури и с жените, които обичаше.
Случайно или не, през ноември ви срещаме и със самотната победителка Ангела Меркел – една силна жена в безпощадния мъжки свят на днешната политика.

228 страници през ноември. През декември обещаваме да са дори повече.

Приятно четене.