Редакционният увод в майския „Биограф“

Intro_21

Онази дълбока, емоционална убеденост в съществуването на висша разумна сила, въплътена в непонятната Вселена – ето какво представлява моята идея за Господ.

Алберт Айнщайн (1879-1955)

 

Великден е най-големият и светъл празник на православните християни. У нас все още не го почитаме достатъчно въодушевено. Дали заради любимото ни чуждопоклонничество, или подвластни на потребителска страст, но повече тачим Коледата. Подаръците са ни по-интересни и важни от червените яйца.

А символиката около Великден е прекрасна – с цялото това пробуждане на природата, с меките лъчи на слънцето, което все чакаме да изгрее и на нашата уличка… Заслужава да го обичаме и почитаме повече.

Доскоро раздирана от противоречия и вътрешни войни, православната ни църква неумолимо се доближава все повече и повече до сърцето на традиционно нихилистичния и невярващ българин. Този Великден нацията посреща с нов патриарх и именно в него е упованието да доближи вярата до изтерзаните ни умове.

Неофит е духовният водач, от който отдавна имахме нужда. Образован, достолепен, представителен и енергичен, човек, на когото дори само външността и гласът те карат да се чувстваш по-възвишено.

В майския си брой BIOGRAPH прави опит за дисекция на неговата личност и анализира състоянието на православната ни църква днес. Не сме пропуснали и темата за Българския Великден – празникът, навръх който нацията ни се е пробудила и пожелала духовна свобода преди 153 години.

В разгара на бушуващите политически страсти този месец ви предлагаме глътка чист въздух и смирение. Майската ни корица е нашето предизборно послание – че каквото и да мислим и вършим, ако то е не само в наша полза, но и в угода на Божите закони и морал, светът, напук на всичко, ще става все по-добър.

Приятно четене.

БИОГРАФ