Редакционният увод в априлския „Биограф“

Intro20

 

Винаги, когато актьор дойде при мен и иска да обсъждаме героя му, отговарям “Виж в сценария”. А на въпроса “Каква ми е мотивацията?” отговарям: “Заплатата ти”.

Алфред Хичкок

Фелини, Павароти, Тодор Колев. Режисьор, певец и актьор в три измерения на таланта и гения. Три характера, за които, колкото и страници да имаш, пак няма да ти стигнат. И които е трудно да забравиш.

След силно политизирания мартенски BIOGRAPH, априлският е посветен на някои от най-големите личности в изкуството на XX век. Освен за ФеФе, Лучано и Адама, тук ви очакват очерци за автора на “Мечо Пух” Алън Милн, за красивата и талантлива муза на Роден – Камий Клодел, за Ив Сен Лоран и неговия изгубен Рай и за две от трагичните легенди на грънджа – музиката, която дефинира едно цяло поколение в началото на 90-те.

Новият брой представя и две спортни легенди, макар и с коренно различен живот, кариера и ценностна система. Биографиите на българина от митичната баскетболна асоциация на Америка Георги Глушков и на бегача с два изкуствени крака Оскар Писториус са четива, каквито не се срещат във всяко списание, нито всеки месец.

А що за човек е новият папа Франциск и какво го чака във Ватикана? Що за религия е и сциентологията, чието име звучи почти зловещо, даже за най-големите фенове на Том Круз и Джон Траволта?

Кой е най-популярният българин в Уагадугу? Защо съветският заместник-министър навремето едва не припаднал, когато чул от Христо Христов българската оферта за атомен реактор за Козлодуй?

Ако все още не ви е станало интересно какво съдържат следващите страници, може пък това да не е вашият тип списание. Затворете го и излезте някъде на разходка. Времето вече е хубаво, какво ще се затормозявате да четете.

На останалите – приятно четене!

БИОГРАФ