80 години след като бившият ефрейтор посегна към властта и се превърна в чудовище, светът още не е сигурен, че е научил своя горчив урок

(уводната част от биографичния очерк за Адолф Хитлер. Пълния текст четете в мартенския брой на „Биограф“)

Adolf

Адолф Хитлер взе властта точно преди 8 десетилетия и се зарече, че тя ще продължи хиляда години. Всъщност управлява малко повече от десет, но през тях счупи всички рекорди по безскрупулност и извърши престъпления, за които на други диктатори им бяха необходими десетилетия. Подпали война, в която загинаха над 50 милиона. Изби 6 милиона евреи. Показа на германците, че са способни на бърз и небивал възход, но успоредно с това поведе страната им към разруха, а нацията – до унижение, от което още не може да се отърси.

Що за човек или чудовище е този мъж, когото днес сме склонни да възприемаме повече като гротеска, като карикатура?

Адолф Хитлер беше неук, но същевременно безспорен водач. Гордееше се, че е бил само ефрейтор без военно образование, но е успял да завладее почти цяла Европа. Несигурен в себе си, но гений в очите на съвременниците си. Човек с тежки комплекси за малоценност и може би луд. Но още по-луди тогава са били всички, които аплодираха идването му на власт или го посрещаха като бащица, когато анексираше страните им.

80 години след като Хитлер става канцлер на Германия и започва похода си към завземането на цялата власт, светът прави равносметка на най-драматичната епоха от световната история. Как се стигна до катастрофата, наречена Втора световна война? Какво се случва днес в Европа и света и възможно ли е то да е част от същата онази масова глупост, от онзи делириум на масите, копнеещи някой да ги води за носа – няма значение накъде точно?

Личности като Адолф са не само зловещи символи или карикатури във комедия на Чарли Чаплин с надуваемо земно кълбо. Те са и удобно извинение за гузната съвест на цели нации и на цялото човечество.

Безпристрастният анализ на живота и кариерата на Хитлер не е целебно хапче срещу угризения, дори напротив – може да породи още такива. Но поне е добър и навременен повод за размисъл и изводи. На фона на събитията от последните години, биографията и кариерата на Адолф са показателен пример, че историята обича да се повтаря в някаква цикличност.

Хитлер попада на върха на държавата в Германия след серия от случайности, в които обаче също има закономерност. В общественото съзнание е зеела празнина, която той умело успява да запълни. Как е развил у себе си качества за това – тук също пръст имат поредица от случайни или не толкова случайни събития. Въпросът е, че Германия, а после и Европа, явно са били готови за появата на чудовището.

Адолф Хитлер се ражда на 20 април 1889-а в малкото градче Браунау на австро-германската граница. Баща му Алоис дълго време носел фамилията на майка си – Шикългрубер, тъй като бил незаконороден. Предположенията, че дядото на Адолф вероятно е бил евреин, внасят допълнителни противоречия в странната му биография…