Редакционният увод в ноемврийския „Биограф“

Най-важното нещо, което трябва да има една жена – освен талант, разбира се – е добър фризьор.

Джоан Крофърд, американска кинозвезда (1905-1977)

През последния месец светът говореше най-вече за изборите в САЩ и за един скок от ръба на Космоса. В България веднага иронизирахме македонците, че са готови тутакси да изкарат австриеца Баумгартнер свой потомък. Но и ние не останахме назад – намери се нашенец, без който рипването от 39 километра височина нямало никога да бъде измислено и осъществено…

Такива сме си – силни повече на приказки, закани и спомени, отколкото на дела. Но все пак светът ни познава и с истински герои.

Един от тях е Христо Стоичков – футболистът със силна левачка и голяма уста, за когото тези дни се завъртя 90-минутен филм по кината. Друг такъв герой е тя, Лили Иванова.

Някак си странно е за жена на 73 години да се пише не с носталгия като за някогашна легенда, но е факт. Тези дни певицата усилено се готви за концерт в “Арена Армеец”. Свикнала да е лидер десетилетия наред, тя се осмели да стане първата наша изпълнителка, излизаща в най-голямата българска зала. Какъв по-добър момент за един преговор a la BIOGRAPH на 50-годишната й кариера? Талант, обреченост, отдаденост, работохолизъм – колко живи българи познаваме, притежаващи всичко това накуп?

Лили е личност от такива мащаби, че би обезсмислила всякакви други статии, би затиснала като тежък похлупак съдържанието на всяко списание. Не и на нашето. Разказвайки за живота й с преклонение, но без излишен сантимент, сме се погрижили и върху останалите страници да има достатъчно поучителни истории и мъдрост.

Интервю-изповед с писателя Стефан Цанев. Спомени за Кърт Вонегът от дъщеря му Едит, известна американска художничка. Специално интервю от Атланта с българското лице на CNN Ралица Василева. Разговор с Паулу Коелю за новия му роман. Очерци за ваятеля на Царя и на Свободата в Русе Арнолдо Дзоки, за вечно влюбения бийтълс Пол Маккартни и за канцлера, който преобрази Европа – Хелмут Кол…

Но с тях галерията от образи не свършва. В ноемврийския BIOGRAPH ще прочетете и интервюта с Тодор Славков и Румен Петков, с Ники Лауда и Янко Русев. Ще научите как живее републиканският кандидат-президент на САЩ Мит Ромни и как живя космонавтът-легенда, който стъпи на Луната – Нийл Армстронг. Ще видите портретите на шестима от най-обичаните млади актьори у нас днес.

Възможно ли е всичко това да е събрано в едно месечно списание? Оказва се, че да. Доказателството започва още от следващата страница. Приятно четене.