Редакционният увод в октомврийския „Биограф“

Животът щеше да е по-честен, ако Елвис беше все още жив, а всичките му имитатори – мъртви.
Джони Карсън, американски тв водещ (1925-2005)

Въпросът изобщо не опира само до завръщането на “Всяка неделя”. Нито до това кой е измислил това предаване, кой го е утвърдил в продължение на десетилетия и какво ще последва от поредната му поява в телевизора. Въпросът е далеч по-фундаментален – що е то интервю и има ли почва у нас?

Най-експлоатираният жанр в медиите днес. Но колко от смятаните за негови асове действително го владеят? Какво различава истинското интервю от поредната говорилня?
Кеворк Кеворкян, човекът от октомврийската корица на BIOGRAPH, е сред малцината български журналисти, които знаят отговора на този въпрос. И не само знаят, но го показват и нагледно – вече отново всяка неделя.

В това списание жанрът интервю също е издигнат в култ. 14 месеца след появата ни на бял свят, днес е идеалното време да си сверим часовниците. BIOGRAPH интервюира Кеворк. В някои моменти изглежда сякаш е обратното, но не сме и очаквали друго. Ако въобще има читатели, за които интервюто е нещо повече от сладка и най-често безполезна раздумка – това е “техният брой”, тяхното списание.

На фона на Кеворкян и присъствието му върху 24 страници, има голям риск останалите материали да бледнеят. Но ще се убедите, че не е така. Йосиф Сърчаджиев, Найден Вълчев, Иван Вуцов – ето още три интервюта, които не просто впечатляват с откровения, а са разкази от първо лице за цели епохи. Добавете към тях разговора на Цвета Врангова със Саманта Фокс – един привидно повърхностен секссимвол, каквито са все по-модерни днес. Оказва се, че някогашната блондинка от стрелбищата и шофьорските кабини може да сподели достатъчно умни и поучителни неща…

Пенчо Славейков, издъхнал преди 100 години, и неговата любима Мара Белчева. Душата на три военни преврата Кимон Георгиев, роден преди 130. Българската снаха Рита Уилсън и българският зет Джони Холидей. Дизайнерката Вера Уанг и последният истински гангстер Джон Готи… Още няколко от истинските истории на легендите, които ви очакват през октомври. Но и много други. Приятно четене.