Редакционният увод в септемврийския „Биограф“

Най-важното нещо в актьорската професия е искреността. Ако си способен да я имитираш, значи нямаш никакви проблеми.

Джордж Бърнс (1896-1996), американски комик и писател

 

13 месеца след първия брой с Кръстника на корицата сега ви предлагаме Cover story с Асен Блатечки. Има ли прилики между него и младия Марлон Брандо? Преценете сами, но не пропускайте да прочетете и за историята на култовото кожено яке Perfecto. Както и телеграфните отговори на колегата им Калин Врачански на нашите 22 въпроса.

Актьорите винаги са били сред любимите герои на BIOGRAPH, но този брой е по-артистичен отвсякога. Голямо интервю-изповед с Татяна Лолова. Историята на Роуън Аткинсън, който така и не може да се откопчи от Мистър Бийн. Профили на 6 от най-популярните български актриси, написан от най-ексцентричната от тях – Касиел Ноа Ашер. Откъс от нова биографична книга за Мерилин Монро… С две думи – не просто списание, вълнуващо като роман, а и библейско четиво за кафенетата около НАТФИЗ и коридорите вътре. Настолна книга за всеки театрал и кинаджия.

В този брой разказваме и за двама художници – гениалния австриец Густав Климт, чиято 150-годишнина Виена чества с 10 паралелни изложби, и българката Текла Алексиева. Нейните илюстрации за книжките от “Галактика” години наред бяха като отдушник, прозорец към един друг свят. Има ли аналогии между творческата им съдба? Думата отново е ваша.

Кемал Ататюрк, Бенямин Нетаняху, Анастасия Мозер, Траян Бъсеску… Ето и четири емблематични политически фигури с присъствие в 13-ия ни брой. Защото светът – уви, не е само изкуство. Но освен политика, той е и спорт, а кой по-добре от Мария Гигова и съдията Богдан Дочев могат да говорят и за това?

Приятно четене.