Редакционният увод в юлския „Биограф“

Върша три неща много добре – работата си, правене на деца и глупости.

Ален Делон

 

Коя от двете ни корици този месец избрахте?

Със Стефан Данаилов или с Ален Делон? Ако сте си купили и двата варианта на BIOGRAPH, значи сте истински ценител и колекционер и обещаваме да ви почерпим от любимото ви питие при първа възможност.

Ако сте посегнали към версията със Стефан Данаилов, значи сте сред многобройните почитатели на един от най-обичаните български актьори. Ламбо е човек, върху чиято репутация дори политическата кариера не успя да сложи никакво петно. А това за държава като България си е сериозно постижение.

Ако пък държите в ръка броя с Ален Делон на корицата, сигурно “бати Сергей” и нескритите му симпатии към социалистическите идеи не са ви присърце. Или просто ви гони носталгия към времената, когато филмите с французина пълнеха българските киносалони, а по сините му очи въздишаше всяка жена.

Днес Данаилов гони 70-те, а Делон е на 76. Колкото и да си приличат двамата – като типажи, като роли, като обожание, те всъщност са коренно различни мъже. Както ще прочетете и в нашите над 40 страници, посветени на тях, в биографиите им няма почти нищо общо. Личният живот на французина е всичко друго, но не и пример за подражание, а в последните години не може да се похвали почти с нищо, ако не броим красивата му дъщеря Анушка.

Обратно на него – Стефан Данаилов е в апогея на популярността и славата си, снима повече отвсякога, подготвя и театрален спектакъл послучай предстоящия си юбилей. И е запазил съжителството и уважението с дългогодишната си съпруга Мария.

На фона на тях двамата един друг мъж, по когото въздишат доста жени – Бойко Борисов, някак остава в сянка в юлския ни брой. Но това е само привидно. В интервюто си пред Валерия Велева 53-годишният министър-председател разказва за грешките в личния си живот, за самотата, от която го боли, но която е неизбежната цена, заплащана за правото да изпълняваш мисията си без компромиси и угризения спрямо близки хора.

Тук са и две актриси с драматична съдба, отишли си преждевременно – Катя Паскалева и Роми Шнайдер. В този брой са и зоологът пътешественик Петър Берон, великият британец и спасител на Европа Уинстън Чърчил, коментаторката, която винаги успява да трогне зрителите – Вера Маринова, както и певицата, с която Германия се гордее повече дори от България – Нора Нова. Съдбата на всяка от тези личности е достойна не просто за очерк в най-голямото българско списание, а за цял роман.

Приятно четене.

БИОГРАФ