Редакционният увод в юнския брой на „Биограф“

Какво е футболът? Това е балетът на широките народни маси.

Композиторът Дмитрий Шостакович 

Не е нужно да си привърженик на “Левски”, нито даже запалянко, за да се трогнеш от житейската история на Георги Аспарухов. Ако беше жив, днес най-обичаният български футболист щеше да е на 69 години. “Не мога да си го представя на тази възраст. Има моменти, в които се питам дали въобще е бил на тази земя”, казва за него Величка Маркова, останала вдовица повече от 4 десетилетия.

В навечерието на поредната масова футболна истерия припомняме що за човек беше Гунди – не просто нападател, национален играч и спортист №1. Днес българи като него изглеждат до такава степен нереални с добродетелите си, че дори е странно да ги сочиш като пример за каквото и да било. Аспарухов е личност със статута на национален герой, в която митове и реалност отдавна са се слели. Такива хора днес гледаме само по филмите или четем за тях в дебели книги с твърди корици.

В юнския BIOGRAPH ви чакат още истории, способни да просълзят или най-малкото разчувстват. Животът на естрадната звезда Катя Филипова, която си отиде на 13 май. Личната драма на Въло Радев, когото българското кино загуби преди 11 години. Строителят на съвременна България Иван Стоянович-Аджелето. Живата емблема на Сатиричния театър, комикът с най-запомнящия се глас – Васил Попов. Създателят на “Ода за СССР” и над 180 текста за естрадни песни Орлин Орлинов…

“Всеки човек рано или късно умира. Но не всеки човек живее истински”, често повтарял великият шотландски рицар Уилям Уолъс. Столетия по-късно Фридрих Ницше само припомня: Онзи, който има защо да живее, може да понесе всичко.