Русия едва ли скоро ще стане, ако изобщо стане, копие на Съединените щати или Англия, където либералните ценности имат дълбоки исторически корени.

Президентът Владимир Путин

Някой очаквал ли е нов руски президент, различен от Путин? Ние не. Вероятността за такъв бе толкова малка, че даже и не сме се опитвали да разсъждаваме как това би могло да повлияе върху Русия, Европа и останалия свят. Дискусията по въпроса, поне засега, се отлага за неопределено време.

Предпочетохме да покажем как изобщо се стигна до този феномен – две трети от руснаците да гласуват за Владимир Владимирович в разгара на улични протести, подозрения в изборни манипулации, обвинения в деспотизъм…

Що за човек е този 59-годишен мъж, който мечтаел да бъде агент на КГБ още като момче, докато връстниците му бленували да са космонавти? Какво е оформило характера, принуждаващ мнозина днес да го сочат като вкопчил се във властта тиранин? Имаме поне 20 страници с отговори на тези въпроси.

Но не е само Путин. В новия брой има още мъже, оформящи или пък размиващи представата за сложната руска душа. Николай Пирогов. Леонид Брежнев. Юрий Гагарин.

Тук са още и Джуна – гадателката-лечителка с нрав на диктатор, Раиса Горбачова, певицата Анна Нетребко… И господин Распутин. Но не онзи Григорий от царството на Николай Втори, а нашият, Юрката Ангелов. Този с жабчето, с инвалидната количка в “Избата”.

В априлския BIOGRAPH, с последния си монолог, присъства и Велко Кънев – тъжен, твърдоглав, вперил очи в огледалото на реката… Тук е и чорлавият, грозноват и болезнено откровен символ на българското дисиденство, незабравимият Радой Ралин, чийто 90-годишен юбилей според нас трябва да се чества сега, а не през 2013-а.

Между двете корици е и красивата и останала завинаги млада Петя Дубарова. На 25 април тя щеше да навърши 50 години, ако беше жива.

“Презирам онези, на които им трябва конкретен повод, за да бъдат щастливи”, бе написала Петя в своя дневник. Каква изненадваща, макар и горчива мъдрост от едно 17-годишно момиче. Толкова ли е трудно да сме щастливи наистина?

И този месец BIOGRAPH, за осми пореден път, търси екзистенциалния път към хармонията, разказвайки истории за велики хора и красиви места. Една свещ може да запали хиляди други, без да скъси живота си. Щастието никога не намалява от това, че е споделено, повтарял учителят Буда.

Приятно четене.

БИОГРАФ