Със сигурност богатите мъже на света не са толкова много, колкото красивите жени, които ги заслужават.

Джейн Остин, английска писателка (1775-1817)

Крайно време беше за първа дамска корица на “Биограф”. Има достатъчно жени, достойни да бъдат върху нея. Като Невена Коканова обаче не са много. Нямаме друг толкова красив образ, който да олицетворява не само българското кино, но и българската жена, българската душа.

Ослепителната и талантлива Теодора Духовникова е една от съвременните актриси, доближаващи се до иконата Невена. Писали сме и друг път – динамиката на модерния живот прави невъзможно обожанието, каквото сме изпитвали някога. Няма я онази потребност да идолизираме. Но по-страшен от липсата на икони би бил нихилизмът. Много по-опустошаващо би било днес да кажем, че никой не може да замени личности като Невена Коканова и Коста Цонев, като Михаил Топалов и Уитни Хюстън, като Ахматова, Цветаева и Дафни дю Морие…

Затова в новия ни брой има достатъчно актуални имена. Създателката на мини-полата Мери Куант, канцлерът на Германия Ангела Меркел, певиците Тина Търнър, Камелия Тодорова и Тони Димитрова, писателката Леда Милева… “Дамския брой” допълват все личности, с които съвремието има не по-малко основания за гордост от славното и романтично минало.

Вечният каубой Джоко Росич, “великият пешеходец” и жива история на киното Константин Джидров, актьорът Хю Лори, писателят Стиг Ларшон, който бе застигнат от смъртта преди да дочака световната си слава, норвежският свръхчовек Фритьоф Нансен… Мъжките съдби, разказани в мартенския BIOGRAPH, са не по-малко интересни страници от романа, който пишем вече седми месец.

Приятно четене и честита пролет.

БИОГРАФ