И преди Агамемнон много герои живяха, но всички неоплакани и непознати останаха, угасвайки във вечната нощ – защото си нямаха вдъхновен летописец.

Хораций, римски поет (65 – 8 г. пр. Хр.)

 

Новата ни корица е диаметрално противоположна на предишната, и то в много аспекти. След Слави с късите гащи, дънковата риза и кубинките днес там е Мариус – с фуражка и униформа на танкист-новобранец и съвсем други страсти и бесове в погледа.

През ноември ви разказахме историята на бунтаря-шоумен, олицетворение на агресивния мачизъм, който винаги е ядосан или се подиграва на някого, и който навърши 45 в един от най-решителните етапи от живота си. Сега ви предлагаме биографията и изповедта на 42-годишния Ивайло Василев Стоянов, който вече две десетилетия е живата емблема на българския театър. Себеотрицание, ненатрапчивост, вглъбеност, финес, самоирония – Куркински е всичко онова, което Трифонов не е.

Контрастът е голям, но не се страхуваме, че ще объркаме читателите си. Именно в противоположности като тази – Слави срещу Мариус, народняшкия реализъм срещу сюрреалистичната изтънченост, е скрита магията на българската душевност. Нация, която притежава подобни личности, не бива и никога няма да бъде обект на съжаление.

Но в списание като BIOGRAPH корицата е само епизод от големия филм. 276-те декемврийски страници съдържат и други настолни четива за почитателите на театъра: интервюта с актьори като Михаил Билалов, Любо Нейков и Латинка Петрова, очерци за режисьора Леон Даниел и оперетната прима Мими Балканска плюс биографиите на “холивудското ченге” Питър Фолк и незабравимия Щирлиц – Вячеслав Тихонов…

Не сме пренебрегнали и останалите изкуства. Отдаваме последна почит на аристократката на българската живопис Магда Абазова и си спомняме за уникалния карикатурист и аниматор Доньо Донев с едно необикновено интервю, в което той не произнася нито една дума.

Николай Хайтов и жените в неговия живот, Иван Костов и Ахмед Доган през погледа на техните майки, Шарл Азнавур, Силви Вартан, Георгиос Папандреу… Всяка от тези личности не по-малко заслужава място върху корицата, откъдето днес ни гледа тъжният и замечтан Мариус.

Не пропускайте и 25-а страница. Там ще намерите нещо отдавна очаквано – подробности как да се абонирате за BIOGRAPH.

Приятно четене.

БИОГРАФ