Винаги избирайте най-трудния път – по него няма да срещнете конкуренти.

Генерал Шарл Дьо Гол (1890 – 1970)

 

Третият ни брой излиза в седмицата на големите обещания. Докато едни добре облечени, обилно напудрени и старателно усмихнати госпожи и господа се надпреварват да сипят заклинания с какво ще променят живота към по-добро, ние в BIOGRAPH се концентрирахме върху нещо, с което имаме значително по-големи шансове за успех – разказването на интересни истории.

Мантрите на кандидат-президенти и кандидат-кметове ще бъдат забравени най-късно до месец. Няма да е толкова лесно обаче да изтриете от паметта си интервюто с вдовицата на великия актьор Георги Русев. Или пък невероятната история на комарджията-легенда Васил Урумов-Чико. Ще ви бъде трудно да забравите и очерците за големи българи като композитора Йосиф Цанков и писателя Атанас Славов.

Актуална и особено поучителна е галерията със снимки от демократичния митинг на 18 ноември 1989-а. Едва ли ще намерите другаде в толкова концентрирано резюме съдбата на 18-те оратори от трибуната му. 18 носталгични и дори печални емблеми на все още несъстоялата се истинска българска демокрация. Целият преход, събран в някакви си 8 страници.

Същата епоха е синтезирана и върху корицата ни. Слави Трифонов с кубинките, късите гащи и дънковата риза, хванал микрофон и протегнал другата ръка към публиката. Дългучът с комплекси за малоценност от плевенската музикална гимназия, който откри таланта си да забавлява хората и смелостта да се бунтува срещу статуквото. Има ли по-лаконичен постер, обобщаващ последните 22 години?

Животът, битките, победите и пораженията на 45-годишния шоумен трудно се побират в 25 страници. Но все пак те са доста повече от статийка в жълт вестник, възторжен плакат от поредната гостуваща в студиото прогимназия или комплимент с режисирана ирония от свенлив сценарист. Да, обидно малко са нещата, които този мъж получава като признание за усилията си.

Симпатичен или не, Станислав Тодоров Трифонов е явление, за което бихме писали даже и да не беше толкова красива цифрата от свещички върху тортата, които духна преди броени дни.

Приятно четене.