Етикети

Време е за списания за умни хора. Разказваме историите на известните хора по начин, какъвто досега липсваше, твърди шефът на новото месечно издание

В. Всеки ден | Звездомира МАСТАГАРКОВА | 20.08.2011, стр. 35

НАЙ-ЛУКСОЗНОТО и умно списание вече излиза в България. „Биограф“ се появи по вестникарските будки и се разграби за броени часове. Уникалната корица на с Марлон Брандо като Кръстникът, впечатли аудиторията и в ранния петъчен следобед вече имаше сериозен дефицит. Творческият директор на „Биограф“ Георги Неделчев, бивш главен редактор на „Плейбой“ от златните времена на списанието и зам. главен редактор на сп. „Тема“, е убеден, че тепърва ще се шуми около новото издание. „България заслужаваше това списание. Самият факт, че то съществува, вдъхва надежда, че българският читател все още се интересува от нещо стойностно и умно, но до този момент просто такова нещо не му е било предлагано“, казва Неделчев.

– Г-н Неделчев, сега ми е моментът за толкова голямо и елитарно списание като „Биограф“?

– Какво разбирате под елитарно?

– Списание с по-дълги текстове, очерци, големи снимки… Все пак е криза.

– За един качествен продукт моментът винаги е подходящ. Все едно да ме попитате сега ли е моментът да се пишат романи. Да, напоследък непрекъснато се говори, че има криза в печатните издания. Според мен обаче тя засяга главно онези от тях, които са излишни на пазара. Които досега са съществували вследствие на общия икономически подем и някак си между другото, минавали са между капките. Сега е период на преструктуриране – едни издания си отиват, а идват други, съобразени с новите времена.

 – Значи смятате, че има аудитория и ниша за „Биограф“?

– Разбира се. Вече се е оформил един читателски елит, който би оценил луксозен продукт с добре подбрани и поднесени биографични очерци и други четива. Успехът на списания като „Еуропео“, „Мениджър“, „Форбс“ и „Хелоу“ го доказва. Ние обаче ще предложим нещо хем по-атрактивно, хем по-задълбочено от тях.

– Какво е по-различното в „Биограф“?

– Първият ни брой излиза в 228 страници. За следващите месеци имаме готовност и за повече. Заявките за реклама за брой №1 ни изненадаха, подобен интерес от страна на бизнеса е знак за голямо доверие, което бе оправдано, надявам се, още с първия си брой. Към днешна дата такива обеми могат да си позволят само някои модни списания, в които около една трета от съдържанието е реклама и шопинг.
Нашите очерци за личности като Тодор Живков, Емил Димитров, Георги Илиев, Джордж Сорос и Ванга са от минимум 10 страници, някои достигат до 14 и повече. Досега у нас нито едно издание не е посвещавало такъв обем на една или друга личност.
Подобни опуси да намерите само в книги на далеч по-висока цена и без такова оформление. Това е замисълът на „Биограф“ – един брой да съдържа 7-8 малки романа за хора, който наистина си струва да се прочете. И нещо важно – написано с уважение към тях, с респект към факта. Като прибавим и уникалните снимки, повечето от които никога не са били публикувани, какво повече?!

– Цената на „Биограф“ е 5 лева. Не е ли твърде евтино? Достатъчна ли е, за да се издържа списанието?

– Като прибавим рекламодателите, чийто интерес към нас вече е сериозен – да. Това е промоционална цена, но ще я запазим още поне 6 месеца.

– На корицата е Марлон Брандо В кадър от „Кръстникът“. Как стианахте до тази идея?

– Не само защото стават 4 десетилетия, откакто е създаден филмът. Събитията около „Кръстникът“ провокират паралели и с днешната действителност. Преходът между текста за гангстерската сага и житието на убития преди 6 години Георги Илиев дава доста поводи за размисъл. Показваме и невиждани досега фотографии. Корицата с Марлон Брандо отразява стремежа да търсим баланс между интелектуалното четиво и провокацията.

– Тодор Живков, Фидел Кастро, Ванга… Все теми от соцвремената.

– Но по една или друга причина актуални и днес. Към тези имена прибавете писателите Людмила Филипова и Тома Марков, Цеца Величкович, Любомир Симеонов, наричан още Чука, Васил Найденов, близнаците Кейтън, които създадоха нашумялата модна марка Dsquared, невероятната съдба на милиардера Джордж Сорос, статии от Люба Кулезич и актрисата Касиел Ноа Ашер…

– Вие сте известен най-вече като редактор на мъжки списания. Какво се случва в света на българската еротика?

– Освен че пиша книга за нея, напоследък не й се случват много хубави неща. Еротиката у нас е в криза.

– Защо, заради финансовата ли?

– И заради нея, но не само. Случи се така, че този жанр бе превзет и опошлен от хора като Христо Сираков, д-р Енчев, Митьо Пищова… да не изброявам. Те превърнаха еротиката в нещо некрасиво, продажно и дори долнопробно. Конкурсите за красота стават все по-нелепи.
Доста хора се отдръпнаха от този тип списания и заради навалицата от непочтени издатели и инвеститори.

– Какво имате предвид?

– Достатъчно е да се запитате защо фалираха сериозни марки като FHM и Penthouse. Собствениците им постъпиха непочтено към голям брой сътрудници и дължат пари на десетки хора. В момента също се подвизават пишман издатели, които серийно задлъжняват към печатница след печатница и така компрометират цялата гилдия.

– Ще има ли място за вашата любимка Николета Лозанова на корицата на списание „Биограф“?

– (Смее се – б. а.) Ако е заснета бременна като Деми Мур във „Венити Феър“ преди 20 години – да, защо не. Сигурен съм, че ще бъде не по-малко красиво и интересно.