Етикети

Няма такова нещо като безинтересен живот, не съществува такъв. И в най-глупавия екстериор се развива някаква драма, комедия и трагедия.

Марк Твен (1835-1910) 

 

Идеята за това списание се роди между две пътувания до Рим и Барселона и няколко вечери в бохемските кръчми на София.

По едно време осъзнахме, че на масата ни седят авторите на някои от най-продаваните български книги днес, по професия журналисти. Коментирахме как на пазара липсва качествено издание за биографични четива. Луксозен продукт, който да оползотвори публицистичния потенциал на този все по-широк и продуктивен писателски кръг около нас.

Така се стигна до BIOGRAPH. Списание за истинските истории на легендите, в достатъчно много страници и без компромиси спрямо формата или съдържанието.

Отначало имахме опасения дали ще успеем да запълним големия обем, който си поставихме за цел. После се оказа, че даже не можем да съберем всички текстове, които се материализираха в компютрите ни. Получи се като компилацията на Боб Дилън Biograph от 1985-а – рекордно количество песни, събрани на едно място, и въпреки това много силни парчета остават пренебрегнати.

Всъщност така се е казвал и първият кинематографичен апарат, създаден преди 120 години. Както ще видите в този първи брой, BIOGRAPH ще бъде дълъг, но никога скучен филм, заснет с най-модерна технология, но класически като съдържание. От онези, за които често се учудваме, че някой все още има дързостта да снима.

 

БИОГРАФ